Sivut

Hampaasta vielä

Maanantai 13.12.2010

Hammas, jota ei enää ole -tarinaa haluan jatkaa vielä siksi, että ilmeisesti on syytä varoittaa ihmisiä kunnallisen puolen hammashoidoistakin.

Kun siinä hammaslääkärin tuolissa istuin suu auki perjantaina työviikon jälkeen töitten jälkeen äkkiseltään oikeastaan tajuamatta, missä mennään, hammaslääkäri ilmoitti ykskantaan, että hampaan juuri on tulehtunut, lohkeama on hermoon asti ja hammas pitää poistaa, osasin vastata vain, että jotain pitää särkevälle hampaalle tehdä.

Tarkennukseksi siis, että oli perjantaipäivä ja olin soittanut hammaslääkäripäivystykseen hyvässä uskossa, että saan särkevään hampaaseeni asiantuntijan apua, vaikka olikin viikonloppu. Sain päivystyksen numerosta ajan Tilkan viuhkasta, osoitteesta Mannerheimintie 164 A 1. krs. Lääkäriksi ilmoitettiin Antti Niskanen. Uskoin saavani asiallista hoitoa. Luultavasti Antti Niskanen on ihan oikea lääkäri eikä siis valelääkäri kuitenkaan. Tuntomerkeistä päätellen hän on siis ammatti-ihminen, koska hänellä ei erityisemmin ollut aikaa potilaan kuuntelemiseen saati toimenpiteensä selostamiseen, kun taas valelääkärillä kuulemma on ollut potilasta huomioiva asenne.

Olin tullut suoraan töistä, sinnitellyt särkevän hampaan kanssa vuorokauden ja lisäksi väsynyt, niin kuin yleensäkin perjantai-iltapäivällä viikon työruljanssin jälkeen. En siis ollut skarpimmillani.

Minulle on kyllä laitettu yksi nastahammas, siis kultakruunu eteen, kun koulussa luokkatoverini Jyri Shoots (en enää muista nimen kirjoitustapaa :), olisiko ruotsalainen å tai saksalainen suhuäänne tai jotain sinnepäin) kamppasi minut Raisiossa Kerttulan koulussa toisella kansakoululuokalla jäällä, niin että iskin hampaani tosi lujaa jäähän. Kumma kyllä vieressä ollut opettaja Juvonen ei pitänyt asiaa minään, kun naamani näytti olevan kutakuinkin ehjä, eikä hammasta siis silloin tutkittu. Kotona en kertonut asiasta mitään. Myöhemmin vasta ylioppilaiden hammashoidossa ilmeni, että hammas oli kuollut ja jouduin teettämään töihin päästyäni siihen nastahampaan, joka maksoi silloin noin puolet koko kuukauden nettopalkastani.

Nyt en voi laulaa edes kadotetusta nastahampaasta , kun ei ole mihin nastahampaan kiinnittäisi. Sitäpaitsi kadotin aidon hampaan. Nyt jokin korvike maksaa timantteja.

2 kommenttia:

  1. Ala vaan mene laittamaan mitaan "siltaa" jossa pilataan kaksi viereistakin hammasta. Joko implantti tai ei mitaan. Minulta on puuttunut ylavasemmalta jo kymmenen vuotta kaksi poskihammasta, ja ihan hyvin on syominen kaynyt niinkin.

    VastaaPoista
  2. Sitä minäkin ajattelin, ettei mitään siltaa. Nyt kun olen ilman tuota hammasta, niin on se kestettävä. Onneksi on vielä paljon hampaita jäljellä. :D

    Nyt pitää vain olla tarkkana, ettei enää vedetä nenästä... tarkoitan vedetä yhtään hammasta noin vain pois.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit! Tulethan toistekin!
Ennen kuin lähdet, jätäthän kommentin tai viestin. Ne ilahduttavat. Kiitos!