Sivut

Elämä kolhii


Lauantai 11.12.2010

Viikko sitten about tai onko siitä jo enemmänkin, hammastani särki sietämättömästi. Se alkoi juuri ennen Tallinnan matkaa. Ihme kyllä särky lakkasi ja matka meni hyvin. Nyt kuluneen viikon lopulla särky alkoi uudestaan – siis etten vain unohtaisi ko. hammasta ja jättäisi asiaa silleen; särki suorastaan hirveästi.

Kyseistä hammasta on paikattu useamman kerran, myös joskus vuosia sitten yksityispuolella. Sen jälkeen terveyskeskuksen hammaslääkärillä. Ainakin kaksi, kolme kertaa jouduin valittamaan paikasta, mutta asiaan en saanut korjausta. Ison asuntolainan takia elämäni on tiukoilla ja käyn terveyskeskuksen hammaslääkärillä.

Ehkä yksityispuolella asia olisi osattu hoitaa, vaan turhahan minun on enää sitä itkeä.

En muista, koska tuosta kiusankappale hampaasta lohkesi pala. Kävin sen takia päivystyksessä ja hammaslääkäri sanoi, että riittää, kun hän hioo sen lohkeamakohdan kuntoon. Siispä hän hioi. Tosin aika taitamattomasti, koska kielellä koskettaen ko. kohta oli rosoinen ja ikävän tuntuinen. Minä kuitenkin ajattelin – lääkärin sanaan kun luotin – että kunnossa on, vaikka oli ilmeisesti taas kerran tehty hoitovirhe. En rakasta hammaslääkärikäyntejä, enkä siis jaksanut enää viidettä kuudetta kertaa valittaa tuosta hampaasta, vaikka en sen lohkeamisen ja hionnan jälkeen pystynyt enää puremaan sillä hampaalla, koska se oli arka. Kaiken järjen mukaan olisi pitänyt laukata hammaslääkärissä niin kauan, että hammas olisi kunnolla hoidettu, otettu ainakin röntgenkuva ja tarkistettu, mikä on vikana. Kun särkyä ei ollut, hammas oli vain puriessa arka, en tehnyt asian suhteen enää mitään.

Kunnes edellispäivänä torstai-iltana särky alkoi taas. Heti perjantaiaamulla soitin ajanvaraukseen ja sain ajan hammaslääkärille klo 16. Nippa nappa ehdin töistä sinne saadakseni tietää, että ajanvaraus oli antanut kaksi aikaa päällekkäin, sekä minulle että jollekulle toisellekin. Onneksi pääsin kuitenkin lähes tunnin päästä päivän viimeisenä potilaana vastaanotolle. Hampaasta otettiin röntgenkuva ja tyly tuomio oli: Hammas poistettava! Juuri tulehtunut, ei voi enää paikata. Lohkeama oli tehnyt halkeaman juureen asti, siis hermoon asti.

Sitten hammaslääkäri pääsi purkamaan aggressioitaan kiskomalla minulta suuren takahampaan neljine pitkine juurineen pois!

Mukaan sain lääkereseptin vahvaa särkylääkettä varten ja hurjat ohjeet, mitä kaikkea ei saa tehdä ja mitä pitää tehdä: ensimmäinen puoli tuntia piti purra valtavaa sideharsotuppoa suussa, sitten kolmeen tuntiin ei saanut syödä mitään, sitten vain kylmää syötävää ja juotavaa, ei saunomista, ei urheilua viikkoon jne jne. Mitä kaikkea siihen saamaani A 4:n kokoiseen ohjepaperiin mahtuikaan!

Nyt minulla on ammottava reikä hammasrivistössä. Onneksi niin takana, ettei se näy. Olisikohan yksityispuolellakin otettu tuo hammas pois, vai olisiko se osattu vielä hoitaa kuntoon? Olen sitä sukupolvea, joka kävi oppikoulua eikä saanut kunnallista hammashoitopalvelua kuten lapset saavat nykyisin. Kansakoulussa kävin hammaslääkärissä ja sitten vasta ylioppilaana opiskelijoiden hammashoidossa. Siinä välissä tuli ilmeisesti jokunen reikä hampaisiin, koska opiskeluaikana sain muutaman kerran käydä hampaitani hoidattamassa.

4 kommenttia:

 1. Huh, tuohan on outoa. Eiko voisi antaa antibioottikuurin tulehdukseen, tehda sen jalkeen juurihoidon, ja kruunun paalle.
  Kummallista. Koko ajan kuulen semmoisia juttuja Suomen terveydenhoidosta, etta ihan mielellani nautin takalaisen terveyskeskuksen palveluista. Hammaslaakari tosin maksaa, mutta hoito on hyvaa. Muut laakarit, kuten ortopedi , gynekologi ym ovat saatavilla ja esim. mieheni "ei niin kiireellinen" polvileikkaus jarjestyi kuukaudessa.

  VastaaPoista
 2. Olen samaa mieltä kuin Anu!

  Ystävältäni vietiin julkisella puolella hammas ja hän on nuori ihminen. Hänelle ei sanottu mitään muuta vaihtoehtoa eikä myöskään mainittu, että ien alkaa siitä kohti muuttua ellei laiteta kallista implanttia! Se myös vaikuttaa kokonaispurentaan ja hän onkin nyt 40 -vuotiaana helisemässä tuon asian takia.


  Mun kauhukertomus: Aloitin hyvällä YKSITYISELLÄ asemalla. Kävin samalla lääkärillä siellä vuosia. Kerran sitten hän sanoi, että 'tuossa on yksi hammas, joka varmaan vielä joudutaan pian poistamaan'. Minä menin ihan sokkiin. Vaihdoin lääkäriä samalla asemalla. Hän sanoi, että mitään poistoa ei tarvita, vaan se hammas juurihoidetaan kunnolla. Olin kuin uudesti syntynyt! Sitten se tehtiin ja pian alkoi elämäni eka hammassärky. Menin pikana takaisin ja hän avasi paikan ja totesi, että sinne oli jäänyt yksi juuri puhdistamatta, kun se ei ollut näkynyt röntgenissä. No, paikka tehtiin ja sain myös antibioottikuurin. Meni jonkin aikaa ja taas alkoi särky. Menin takaisin ja sanoin,e ttä siellä on takuulla vieläkin yksi juuri, joka ei röntgenissä näkynyt. Hammaslääkäri ja hoitaja nauroivat,e ttä niin montaa juurta ei ikinä ole yhdellä hampaalla. Minä sanoin, että en poistu ennen kuin hela hoito on kuvattu uudestaan ja joka suunnalta. Sieltä löytyi sitten se juuri, joka oli mahdoton olla! Se putsattiin ja lääkäri korvasi koko mokansa minulle pyytämättä. En tunne kaunaa ja käyn siellä vieläkin. Ja mitään hampaita ei tarvitse poistaa, jos käy usein hamaslääkärissä ja pesee hampaat fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä.

  Meidän perheessä on epäkiitollisia ennätyksiä: Minulla on ollut yhdessä hampaassa juuria enemmän kuin kellään muulla ja Lumimieheltä on leikattu kitarisat useammin kuin keltään muulta;-)

  Hampaiden terveys ´vaikuttaa kaikkeen ihmisessä, koko yleiskuntoon.

  VastaaPoista
 3. anumorchy ja Leena Lumi, juuri samoja ajatuksia minulla on ollut tuon hammaslääkärireissun jälkeen kuin teilläkin.

  Ja yksi päätös tässä tuli tehtyä myös eli kiitos ei, ei enää kunnallista hammashoitoa minulle. Jos hoito maksaa muutaman kymmenen euroa vähemmän terveyskeskuksessa, mutta on kymmeniä kertoja huonompaa kuin yksityisellä ja täysin kyseenalaista, niin kalliimmaksi se tulee näköjään tavalla jos toisella. Nyt tuo ammottava kolo hammasrivistössä tuntuu tosi kurjalta. Eikä minulle annettu mitään vaihtoehtoja, tylysti vaan hammas pois. En tosiaan ollut varautunut tilanteeseen, enkä osannut panna hanttiinkaan, kun olin siinä tuolissa sanan mukaisesti suu auki.

  VastaaPoista
 4. minult poistettiin vanhan katkenneen hampaan juuri viikon kipeä punottaa ikenet ja turvoksissa .mikä lääke tepsisi.sain kyllä kuurin pelkään että parantuuko .nimim.huolestunut

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Tulethan toistekin!
Ennen kuin lähdet, jätäthän kommentin tai viestin. Ne ilahduttavat. Kiitos!