Sivut

Kemiaa kotona


Lauantai 29.1.2011

Selailin netin sivuja ja etsin tietoja riskittömistä puhdistusaineista yms.

Samalla katselin ohjeita, joilla elimistön happamuutta pystyisi vähentämään. Olen jostain lukenut, että monet ihmisten sairauksista johtuvat siitä, että syömme ruokaa, joka muuttaa ihmiselimistön liian happameksi.

Kirjoitan ne tähän muistiin ja jaan tiedon samalla teille muillekin.

Tällaisia asioita löysin:

Ruokasooda eli natriumkarbonaatti,
(NaHCO3), Natriumbikarbonaatti, Soodan bikarbonaatti, Natriumvetykarbonaatti
Ruokasooda on myrkytöntä.
Kaikki nämä tiedot poimin sivulta Ruokasoodan ihmeet:

1) Pohjaan palaneen kattilan puhdistus: "Lämmitä kattilassa 2 tl soodaa, 2 cm vettä ja reilusti sitruunan mehua."

2) Öljy- ja rasvatahrat vaatteissa: "Liota vaatetta ruokasooda vedessä ja pese tavalliseen tapaan."

3) WC-pönttö: "Kaada kupillinen soodaa WC-altaan säiliöön kerran kuussa ja anna vaikuttaa yön yli. Puhdistaa ja raikastaa."
4) Pehmolelut: "Anna pehmoleluille kunnon pesu ripottelemalla pinnalle reilusti ruokasoodaa. Anna vaikuttaa yön yli jonka jälkeen harjaat ja ravistelet irtonaisen soodan pois."

5) Leikkokukat: "Pidä leikkokukat pidempään tuoreina. Laita maljakon veteen 1⁄4 teelusikallinen ruokasoodaa."

6) Kasvituholaisten torjunta: " Kaada yhtenäinen ruokasooda rengas kasvin ympärille. Tuholaiset karttavat emäksisyyttä ja kasvi säästyy."

7) Deodoranttina: "Sivele talkin ja soodan seosta kainaloihin ja sisäreisiin se poistaa kosteutta ja toimii deodoranttina."

8) Jalkahikeen apua: "Poista jalkahienhajua ripottelemalla soodaa sukkiin, kenkiin ja saappaisiin yöksi."

Muuta, tiedot sivulta mtv3/Koti:

1) Hopeat kiiltäviksi:
"Ruokasooda on kätevä apu hopeoiden puhdistamisessa. Pese hopeaesineet ensin hellästi, ja asettele ne alumiinifolioon vuoratun padan pohjalle. Lisää mukaan ¼ kuppia ruokasoodaa, pari teelusikallista suolaa ja reilu litra kiehuvaa vettä. Kaada seos pataan niin, että esineet ovat uppeluksissa muutaman sekunnin ajan. Tuloksena on kemiallinen reaktio, joka saa tummentumat irtoamaan hopeista."

2) Hiukset: "Jos hiukset tuntuvat vain roikkuvan, lisää hyppysellinen ruokasoodaa shampoosi joukkoon kerran viikossa. Sooda poistaa tuotteista hiuksiin jäävät jäämät, ja tukasta tulee suorastaan putipuhdas."

3) Tunkkainen haju: "Pistä avonainen ruokasoodapurkki liinavaatekaappiisi, ja lakanat sekä pyyhkeet pysyvät raikkaan tuoksuisina pidempään."

4) Viemäritukokset: "Sekoita puolikupillista soodaa, puolikupillista viinietikkaa ja viskaa ne jämähtäneeseen viemäriin. Peitä viemäriaukko märällä rätillä viideksi minuutiksi, ja huuhtele tulikuumalla vedellä."

5) Teen ja kahvin ym. tummentumat astioissa: "Tee soodasta ja vedestä tahnaa, ja hiero sitä varovaisesti tahraan, jolloin tummentuma irtoaa." Käy myös muille hankausta kestäville pinnoille.

6) Mattojen raikastaja: "Ruokasooda on kätevä myös mattojen sekä ylipäänsä huoneiden raikastajana. Jos matossasi on oudolle tuoksahtavia tahroja, sirottele niiden päälle soodaa, odota muutama tunti ja imuroi sooda pois."

7) Säilytysrasiat: "Jos pakasterasiat tai muut vastaavat säilytysastiat ovat alkaneet käytön myötä haiskahtaa oudolta, pääset tuoksuista eroon ruokasoodan avulla. Kaada lämmintä vettä ja soodaa purkkeihin, anna seoksen olla yön yli, ja hajut ovat kadonneet."

8) Mikroaaltouunit: "Lika irtoaa mikroaaltouunista, kun keität siinä kupillisen vettä, jossa on ruokasoodaa. Pyyhi uunin seinämät puhtaiksi." Kotiliesi

9) Viemärin raikastaminen: " Kaada sinne ruokasoodan ja etikan seosta. Anna vaikuttaa 15 minuuttia. Laske perään kuumaan vettä." Kotiliesi

10) Pesukone: "Pyykit ja pesukonekin raikastuvat, kun laitat koneen pesuainelokeroon pesuaineen sijasta yhden desilitran ruokasoodaa." Kotiliesi

Ruokajuoma: Ruokasoodaa ruokalusikallinen litraan vettä. Estää virtsatietulehduksia.

Suola

1) Hopeat: "Laita kuumaa kestävän vadin pohjalle pala alumiinifoliota ja ripottele sen päälle suolaa. Asettele puhdistettavat hopeaesineet foliolle ja kaada päälle kiehuvan kuumaa vettä niin, että esineet peittyvät. Anna puhdistua muutamasta minuutista varttiin. Tummuus lähtee hopeasta tällä menetelmällä täysin ilman hankaamista." Kotiliesi

2) Ruostetahrat: "Liuota suolaa sitruunamehuun ja levitä tahralle. Anna vaikuttaa ja huuhtele hyvin." Kotiliesi

3) Kalkkisaostumat astioissa: "Suolan ja etikan seos puhdistaa kalkkisaostumista likaantuneet astiat. Liota hetki ja huuhtele." Kotiliesi

6 kommenttia:

 1. Aikamoinen ansioluettelo on vanhalla tutulla ruokasoodalla.

  VastaaPoista
 2. Anna Amnell, luulen, että lista on vielä pitempi. Kaikkea vaan ei tiedä. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos hyvistä soodakikoista ja niiden kaivamisesta esiin! Otan tämän talteen. Kiitos myös käynnistä blogissani! :)

  VastaaPoista
 4. Savisuti: Kiva, jos niistä on hyötyä.

  VastaaPoista
 5. Miranda, juuri luin tuosta ihmisen happamuudesta siitä uudesta kirjasta Herätä kauneutesi. Liika happamuus vanhentaa ennen aikaisesti.

  Nyt meidän soodapurkki tyhjenee vessaan. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Ole hyvä, Leena Lumi! Puolukoiden syöminen kuulemma myös poistaa elimistön happamuutta!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Tulethan toistekin!
Ennen kuin lähdet, jätäthän kommentin tai viestin. Ne ilahduttavat. Kiitos!